MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090711
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
606
851
3283
14108
2090711

Kdo je připojen

We have 16 guests and no members online

                                                                                                              První byl Hornet.

           Samozřejmně, že je řeč o prvním tryskáči, který se objevil v Ústí nad Labem. Psal se rok 2004 a modeláři z celého Ústí chodili většinou létat na asfaltovou plochu u Tlakové plynárny v Užíně, ktará dříve sloužila pro práškování letadly Státního statku v Chlumci. Soutěžně jsme létali kategorii F3J a tady jsme trenovali. Ostatní létali s různými motoráky se spalovacími motory, ale už začínaly elektrolety.

            Na podzim v září se objevil na letišti Pavel Štern a přinesl si z auta model HORNET s tryskovým pohonem od fy Graupner. Byla to obrovská novinka a tak jsme byli zvědaví jak to bude létat rychle a co se s tím dá dělat. Z počátku byla delší příprava, plnění kerosinu, kontrola rádiového ovládání a až nakonec nastartování motoru. Už ten zvuk, byl nádherný. Pavel s modelem popojížděl po ploše, aby si vyzkoušel, jak vše funguje. Udělal si přestávku, doplnil palivo a pak za podpory nás, několika diváků, vzlétl. V tu dobu nebyla ještě elektronika pro tyto modely na takové úrovni jako dnes. Veškeré povely pro turbínu šly se zpožděním 3 - 4 vteřiny a tak se stalo, že při první zatáčce vlevo při malé rychlosti spadl model do porostů vedle dráhy.

        Běželi jsme do místa pádu a model hned našli. Nešlo jen o model, ale mohl být i požár od rozlitého kerosinu a pod. Modelu se nic nestalo, přistál do křovin, které jej zbrzdily a vzhledem k tomu, že byl model z laminátu, nebyl vůbec poškozen.Model jsme vytáhli a řekl bych -slavnostně, nesli spokojeně zpět na plochu. Takový byl začátek létání s jety na Ústecku. Na snímcích v příloze vidíte celý průběh  1. startu.

             Karel Jeřábek 11.1.2018