MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2108962
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
69
1301
5870
16995
2108962

Kdo je připojen

We have 12 guests and no members online

                Po dvou letech jsme opět uspořádali Letecký den a dá se říci, že úspěšný. Nebylo to jednoduché vše zařídit podle předpisů, ale vše proběhlo jak mělo. Co jsme nemohli ovlivnit, to bylo počasí!!! Předchozí 3 akce, které jsme pořádali od začátku roku nám propršely a musely být zrušeny. Proto jsme s napětím sledovali předpovědi a vypadalo to, že to tentokrát vyjde. No, vyšlo to, že nepršelo, ale opět ten extrém. Místo teplého polojasného počasí jak jsme si přáli, přišlo tropické vedro.

         Teploty 33 - 35 stupňů, které byly, ovlivnily nejen počet návštěvníků, ale i samotný průběh Leteckého dne.

          Jak to tedy v sobotu 15.června vypadalo. 

           Brzy po ránu už dojížděli poslední piloti s modely, které okamžitě sestavovali, jak můžete vidět dále na obrázcích. Členové klubu (kterých bylo tak akorát, aby se mohli střídat) obsadili stanoviště na parkovišti a u vzletové dráhy. Pavel Štern s rodinou zajišťovali občerstvení pro piloty a o ostatní návštěvníky bylo postaráno ve stánku manželů Wainerových.

             Už po 9 hodině si někteří piloti ještě vyzkoušeli modely a po brífinku v 10 hodin byl letový program zahájen. Létalo se na frontu a tak si mohl každý pilot zvolit čas svého startu. Celé dění řídil a komentoval výborně Pavel Nisser, který divákům podal veškeré informace o modelu, případně o skutečném letadle.

           Všechny modely byly vystaveny na stojánkách, takže diváci měli možnost vidět v podstatě nejlepší modely z celé naší republiky a několika modelářů z Německa. Navíc o přestávce ve 12,30 hod. byl umožněn vstup až na stojánku. Piloti předváděli opravdu vrcholné sestavy u všech druhů modelů a pohonů. 

            Po přestávce skupina Great War Flying Circus předvedla rekonstrukci letecké bitvy z první světové války. Přehlídka nejlepších pilotů pokračovala až do 15,30 hod, kdy ředitel létání ukomčil Letecký den předčasně, z důvodů bezpečnosti. 

           Vlivem extrémních vysokých teplot až 35 stupňů, docházelo k poruchám, zvláště u turbínových motorů.

 

            Na závěr bych chtěl jménem rady klubu poděkovat nejdříve všem asi 50 pilotům za účast na této akci, která pro ně v tom vedru musela být opravdu náročná. Samozřejmě i členům klubu, rodině Pavla Šterna a hlavně Pavlovi Šternovi, který celou akci zajišťoval.

       17.6.2019  Karel Jeřábek     Nyní už jen obrázky k připomenutí akce.

 

To je zatím z Leteckého dne všechno, ale určitě se k němu budeme vracet v dalších reportážích.