MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2089970
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
716
509
2542
13367
2089970

Kdo je připojen

We have 5 guests and no members online

                                 Ve čtvrtek byl na soustředění mládeže naplánován raketový den. Úkolem bylo postavit model, který je na úvodním obrázku.Je to jednoduchý model na raketový motor o výkonu 2,5 Ns nebo na 5 Ns a dosáhne výšky asi 200 metrů. Pro usnadnění práce jsme použili stavebnici od fy. Klima včetně motorů. viz. obr. 2.

          Měl jsem vše připravené tak, aby se model postavil do oběda a po obědě uděláme soutěž. Bohužel jsme začali o hodinu a půl  déle a měli jsme co dělat, abychom soutěž stihli, než odjedou děti domů.

      Samotná stavba není náročná a devítiletý šikovnější kluk model postaví za 3,5 hodiny včetně nastříkání barvou. Děti se snažily opracovat a sestavovat díly jak uměly, ale stejně jsme jim museli pomoci, zvláště při lepení vteřinovým lepidlem, což dělal Zděnek Šubrt a při stříkání stabilizátorů barvou. U tvorby padáků pomáhali Pavel Štern s Monikou Novákovou. Modely jsme dokončili po 14 hodině a mohla začít vlastní soutěž. Pravidla raketových modelářů stanoví, že žákům musí instruktor vložit motor a zkontrolovat padák a tak jsem tuto činnost dělal já, Jarda Štěrba modely odpaloval na rampě, Karel Pecka měřil čas a paní Šubrtová zapisovala dosažené výsledky.

        Děti tak viděly výsledky své práce a měly radost z každého startu, který provedli 3x. Na závěr obdržely diplomy za účast v raketové soutěži a další den při závěrečném hodnocení obdržely i věcné ceny první tři soutěžící. Průběh stavby a létání je na snímcích níže.

15.7.2019  Karel Jeřábek