MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2114336
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
923
947
2709
22369
2114336

Kdo je připojen

We have 2 guests and no members online

 

     20.1.2021  Karel Jeřábek                                                Dovolená u moře.

              Určitě by se vám líbilo prohánět se v takové lodi po moři za příznivého větru. Podívejte se na další snímky.

 

Jak asi poznáváte, je to soutěž modelů plachetnic

            Je to sice retro, protože jsem to nafotil na diapozitiv už v roce asi 1985 a neměl jsem možnost snímky nějak ukazovat. Nyní mi Honza Cholava zapůjčil Skener a mám je uložené v počítači. Kde jsem tyto snímky nafotil?

             Byl jsem v tu dobu členem Ústřední modelářské rady a měli jsme oprávnění dělat vedoucí výprav modelářů do zahraničí. Ve většině to bylo vždy s reprezentanty té odbornosti, kterou zastupujeme. U mě to byly rakety. No a jak to, že jsem jel s lodičkářema?  Ze sekretariátu ÚRMo mi zavolal Novotný v pondělí, že vedoucí výpravy, který měl jet na Srovnávací soutěž socialistických zemí do Polska onemocněl a jestli bych si to mohl zařídit a jet místo něho. Odjezd byl totiž už ve středu odpoledne. Zařídil jsem si to.

          Ve středu dopoledne jsem byl na sekretariátu, kde jsem si vyzvedl vše potřebné a odpoledne jsem se sešel se čtyřma  klukama z Kolína, kteří tyto plachetnice dělali. Modely měli uskladněné v takových dlouhých bednách, které se vešly přesně do kupé železničního vagónu. Jeli jsme rychlíkem do Polska, až nahoru k moři. nevím už, kde to bylo. Vše bylo pro mě nové a tak mě do tajů po cestě zasvěcovali, abych nebyl úplný neznalec. Vlastní soutěž, to byla vzrušující podívaná už od startu, kdy se pustí na vodu 12 modelů, ty si plavou, jak se jim chce, ale jak se blíží výstřel startu, už se řadí před pomyslnou čáru mezi bójemi a nastává tlačenice po startu. Kde-kdo vykřikuje pravobok nebo levobok a nevím co ještě, ale je vidět mezi nimi rozdíly, jako u všech jiných závodů. Soutěž probíhala na takovém mořském zálivu, kde stále foukal studený vítr, který trochu ztěžoval jízdu plachetnic, ale zvládaly to.

      Ostatní už uvidíte na fotkách. Dokonce tam jsem i jednou já.