MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2090030
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
776
509
2602
13427
2090030

Kdo je připojen

We have 9 guests and no members online

 

               Je to už skoro 3 roky, kdy se uskutečnilo v Modelparku Mistrovství Německa v létání s modely, které mají jako pohon pulsační motor. Tyto modely prakticky na našich letištích nevidíme a ani se nekonají žádné soutěže a akce s těmito modely.

       Né, že bychom to neuměli, ale zvuk, který pulsační motor vydává, překračuje veškeré limity. U nás tyto motory vyráběl klub v Karlových Varech někdy v 60 letech a prodávaly se v modelářských prodejnách. Modely nebyly řízeny rádiem jako nyní, ale létaly jako upoutané modely v kruhovém drátěném prostoru. Když se takový model pustil v kleci, dovedete si to představit ? Ten kravál někde v městě, poblíž sídliště a nedalo se to zastavit, dokud bylo palivo!.

        Když v květnu 2017 přijeli na Polétání s Jety Němci zalétat s tímto modelem , byla to pěkná atrakce a všem se to líbilo. Nebyl také problém, aby jim bylo vyhověno, že si tu v Modelparku udělají Mistrovství Německa ve volném termínu na konci srpna. Soutěž měli naplánpvanou na 26. srpna v sobotu, ale oni měli dovolenou a většina přijížděla už v úterý a ve středu. U nich nemají moc možností, kde létat a tak si to užívali, trenovali a vylepšovali co se dalo.

      Rachot, který se ozýval od letiště byl pro většinu lidí neznámý a byl slyšet až 10 km daleko, bylo to jako při bomardování Londýna na konci II. Světové války. Modely musely proto létat po travnaté dráze napříč letiště, aby nelétaly nad vesnicí.

      Vlastní soutěž proběhla bez problémů a asi 2 modely spadly mimo letiště, ještě než měly rychlost. Ta byla okolo 400 km/hod a velkému množství diváků se to určitě líbilo. I tuto neobvyklou akci jsem trochu nafotil a tak alespoň pár obrázků, na kterých můžete vidět nejen modely, ale i aktéry a techniku.

       20.3. 2020. Karel Jeřábek.