MK SEVERKA MODELPARK SUCHÉ 71 - XX

Přihlašovací formulář

Návštěvnost

2114638
dnes
Včera
Tento týden
Tento měsíc
Celkem
287
938
3011
22671
2114638

Kdo je připojen

We have 17 guests and no members online

 

 

 Když jsem asi před dvěma měsíci vyzýval členy klubu k tomu, aby mi poslali nějaké fotky a popis o jejich novém modelu, nepočítal jsem s tím, že budu mít zahlcený počítač zprávami o modelech. Zatím tedy nic a tak když jsem ukončil stavbu mého modelu, podělím se trochu o zážitky.

 

      O tom co si postavím až začne blbé počasí, jsem byl rozhodnutý už od prázdnin. Na letišti měli sraz chlapi, kteří stavějí malé modýlky. Byl jsem se tam podívat a mohli jste vidět i fotky, které byly tady na webu. Už tehdy jsem se rozhodl, že tento rok si takový model určitě postavím. Víte proč?

        Měl jsem doma v dílně na dobře viditelném místě stavebnici modelu Piper. Dostal jsem ji k 60 narozeninám od Jirky Horáčka a celých 21 roků tam ležela. Každý rok jsem ji měl v ruce několikrát a rozmýšlel se do toho pustit. Věděl jsem totiž, že to není tak jednoduché, jak se to zdá.

        Stavebnice obsahuje vše, co ke stavbě potřebujete, kromě lepidla a laků. Než jsem se do toho pustil, tak jsem několikrát přečetl návod s vědomím, že to má určitě svoje nutné postupy jak model zhotovit a zdárně dokončit. Ve stavebnici byl i potahový papír, který se mi zdál silný a tak jsem zkontroloval moje zásoby. Klasickou žlutou barvu bych měl, ale byl rovněž silný a tak jsem se rozhodl, že bude bílý Modelspan, ale slabý. Prohlédl jsem si nějaké fotky na internetu a tam se mi zalíbilo provedení, které je na úvodním obrázku.

        Na stavbu jsem nepospíchal, každý den jsem něco poslepoval a něco porozbíjel! Ono totiž při tak malých rozměrech stačí nepatrný blbý pohyb, a něco se ulomí. I ruce se při stavbě pletou, hlavně při stavbě trupu. Trvalo mi to celkem 3 týdny, ale jak uvidíte na snímcích, dokončil jsem to. Bohužel jsem nefotil stavbu jak pokračovala. To mě napadlo, když už jsem pracoval s napínacím lakem.

        Model váží tak jak je v popisu 28 gramů, včetně svazku gumy ze 3 pramenů. Vzal jsem jej na letiště a jen tak hodil bez tahu vrtule. Krásně klouzal, byl i vyvážený ! Natočil jsem vrtuli jen rukou a hodil. Motorový let byl krátký, bál jsem se natočit více otáček, protože bylo chladno. Možná budou stačit jen 2 prameny gumy ? Počkám si na teplejší počasí.

 

 

       V úvodníku RC revue píše Jirka Rumíšek o tom, jak celá řada modelářů se vrací ke stavbě modelů staršího provedení, jen tak, aby si zamodelařili a nejen létali s koupenými modely. Nechcete zkusit postavit něco takového jako jsem stavěl já. Určitě najdete na internetu stavebnice v prodeji a tak je jen otázka rozhodnutí. Nepotřebujete k tomu žádnou dílnu, stačí kousek rovné desky nebo hobry a můžete stavět třeba i v kuchyni, není téměř žádný odpad a prach. !!!

         Věřte mi, že teď, když přijdu do mé dílny a stojí tam tento modýlek na stole, je potěšení jej vzít do ruky - skoro nic neváží !!! A hlavně, jak se dříve říkalo " Ten pocit z dobře vykonané práce" potěší.

             

     13.12.2021  Karel Jeřábek